Perlukah Supplement Bila Kita Dah Makan Sayur Dan Buah?

Perlukah supplement bila kita dah makan sayur dan buah? Mesti kita pernah berfikiran persoalan ini kan? Buat apa nak bazirkan duit semua itu kan.

Haaa, ini aku nak cerita aritue aku ada tengok dokumentari tentang world food supply. Korang tau punyalah critical masalah makanan nie tau. Kepadatan penduduk dunia semakin ramai dan supply untuk makanan sangat tinggi tau.  Jadinya para pengusaha ladang dan tanaman perlu memikirkan cara untuk meningkatkan food production dengan kadar cepat sebab demand sangat tinggi.

Jadi disinilah wujudnya GMO plantation yang dikatakan mampu menampung demand yang tinggi.  Walaupun ianya ditentang hebat oleh aktivis dunia yang tidak mahu aktiviti ini berterusan. Korang tau tak yang GMO plantation ini boleh memberi kesan jangka masa panjang yang buruk pada kesihatan kita.  Ialah benda yang bukan natural dan tulen. Semua pembajaan juga menggunakan racun perosak untuk mendapatkan hasil yang banyak dan kurang gangguan makhluk perosak.

Jadinya disini jelas mengapa kita masih perlu mengambil supplement walau dah makan sayur dan buah kerana sayur dan buah yang kita ada sekarang nutrient nya tidak sama seperti dulu. Dah banyak nutrient yang hilang dari awal proses tanaman lagi tau.

Untuk kita menampung nutrient yang semakin berkurangan dalam sayur dan buah-buahan kita. Contohnya jika kita makan sebiji vitamin C Shaklee,  ianya bersamaan dengan 7 biji oren tau. Bila agaknya kita last makan 7 biji oren sekali makan tue?  Hihi…

Oklah anyway semuanya tepuk dada tanya selera yer.  Pilihan di tangan sendiri.  Tiada paksaan dalam memilih. Apa-apa pun jom kekal sihat dengan makanan seimbang dan supplement.

Note : tengok gambo tanah zaman dedulu yang penuh dengan nutrient dan tanah yang sekarang yang telah dicemari dengan pencemaran dan baja kimia.

Sayur sekarang dan dulu

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *