My First Aid at Home

Pepagi nie jom citer pasal emergency dan contingency plan. Hihi…Al-maklum hidup ini kadang-kadang datang emergency moment kat rumah kita dah kita panik sebab tak tau nak wat apa.

Hari ini aku nak share First Aid yang wajib ada kat semua rumah patutnya. Mudah sangat produk yang perlu ada.

Kat rumah aku wajib ada 3 produk ini:

1) Herbal Blend
Pasti ada tanya wat apa pulak nak kena ada herbal blend kat rumah inikan?. Ini jawapannya. Korang tahu kita ini kan orang perempuan ini memang asyik masuk dapur memasak dan mengoreng macam-macam makanan kan. Kadang-kadang nak jadikan citer terperciklah minyak panas kat kulit mulus kita nie, nak elakkan dari melecur dan kulit melepuh, korang sapu jer herbal blend insyaallah kulit tak melecur. Ini dah banyak kali aku buat tau. Bukan sekadar omong kosong tau.

Lagi satu kalo kena air panas. Ini aku nak citer aritue nak jadikan citer aku ini tengah minum kopi panas datang si Alisha tertepis kopi panas tue abis kena dada aku wei…panas bukan kepalang. Sib baik ada herbal blend pas cuci dada ngan air terus sapu herbal blend. Alhamdulillah kulit tak melecur langsung. Syukur sangat-sangat. Sebab itu aku cakap benda ini kena ada kat umah. Senang mudah dan selamat nak sapu kat semua ahli keluarga. Selain itu kalo gatal2 kat badan leh sapu jer insyaallah membantu.

2) Basic H
Haaa…ini lagi satu produk wajb ada kat umah. Iyer korang tau kalo kulit anak-anak korang cam gatal-gatal pi main kat luar rumah tue. Korang leh mandikan anak korang dengan air mandian basic H ini. Insyaallah hilang semua gatal2.Usah risau memang selamat dah kata 100% natural. Korang tak caya pi google camner mat salleh wat mandian basic H bagi mandi anak2 diorang yang kecik-kecik bebas dari kuman-kuman kat luar sana. Ini aku pun buat, terutama sekali lepas balik dari hospital atau tempat mainan kanak-kanak. Banyak kuman korang kat sana tue, mandikan dengan mandian basi H terus hapus semua kuman-kuman itu. Senyum mama dia rasa lega. Al-maklum bebudak ini suka masuk tangan diorg dalam mulut kan. Senang nak sebarkan kuman jadi kita prevent dulu diorang dengan hapuskan kuman-kuman tue.

3) Sustained Vitamin C
Ini pulak vitamin wajib kena ada kat umah aku. Sudah semestinya inilah pembuang toksik utama dari dalam tubuh kita ini. Iyer kalo aku nak kena selesema memang aku telan vitamin ini terus tak jadi hingus-hingus nak meleleh. Kalo batuk pun sama amik 3 biji memang batuk pun boleh hilang.

Yang paling best aritue kena cirit-birit, aku sendiri tak tau boleh amik vitamin C ini jer berhentikan cirit-birit tue. Mujur master aku yang sangat baik itu bagi tau master Salwa Al’Izzah ajar aku tentang kelebihan vitamin super best ini. Amik vitamin C ini ikut dose yang sepatutnya boleh berhenti cirit-birit korang. Best sangat.

Jadi kesimpulannya, pastikan korang ada 3 produk super best ini sebagai first aid kat rumah tue. Sebabnya kita tak tahu bila emergency kita dah ada contingency plan yang memang selamat diambil oleh seisi keluarga.

Note : Anyway pastikan rumah kita selamat untuk semua yer…Seperti gambo aku tue, bila nak kuar kalo panas kita pakai spek mata hitam sebagai protection. Jadinya sebagai protection pada keluarga pastikan ada first aid ini kat rumah yer.Kita berusaha yang menentukan Dia juga. Love you all..🙂

My First Aid at Home

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *