Cara Semulajadi Naikkan Platlet darah & Hilangkan Denggi

Demam denggi sudah semestinya satu perkataan lazim yang biasa kita dengarkan sekarang ini.Iyer nak pulak bila musim-musim denggi menyerang kebanyakkan kawasan-kawasan bandar mahupun kampung. Punca utamanya adalah dari nyamuk Aedes yang membiak secara berleluasa di lopak-lopak air yang wujud di rumah-rumah mahupun di kawasan-kawasan yang terbuka.

So hari ini Eyza nak kongsi cara semulajadi naikkan platlet darah & hilangkan denggi okay. Pernah dulu masa tue hubby Eyza masuk hospital Tawakal sebab Migraine teruk, masa tue kan majoriti bilik hospital itu diisi dengan penghidap-penghidap denggi. Bahaya tau denggi ini boleh bawa kematian jika tidak dirawat secepat yang mungkin.Semoga bermanfaat pada semua.

Petuanya begini :
1) Jus pucuk betik

Ini memang petua yang paling well known untuk naikkan platlet darah untuk pesakit denggi.Masa mak Eyza kena denggi dulu pun Eyza gunakan petua ini. Amik pucuk betik tue blend pastue amik jusnya kemudian bagi mak minum. Alhamdulillah memang ada perubahan platlet darah naik pas minum jus betik nie.

 

jus pucuk betik
jus pucuk betik

2) Sup ketam

Ini petua kedua makan sup ketam nipah banyak-banyak. Ini petua yang sedap ini. Hihi..ini pun Eyza ada masak untuk mak masa kena admit sebab kena denggi tue. Tapi itu ler orang yang kena denggi ini tak ada selera makan. Penyudahnya orang yang jaga pesakit yang makan. Hihi…tapi mak ada hirup jugak sup ketam nie. Ada juga perubahannya. Kita cuba jer apa yang boleh kan.

sup ketam
sup ketam

3) Peria katak

Ini Eyza sendiri pun tak perah cuba. Tapi memang ada petua yang bagitahu amik peria katak ini boleh bantu naikkan platlet jadi kita letak jugaklah sebagai satu petua yang bakal membantu pesakit denggi.

peria katak
peria katak

4) Minum air kelapa banyak-banyak

Haaa…ini lagi satu petua untuk korang boleh cuba jugak. Minum air kelapa banyak-banyak bila dah terkena jangkitan denggi ini. Insyallah dengan izinNya platlet darah naik dan denggi dapat sembuh dan hilang.

air kelapa
air kelapa

5) Jambu Merah

Ini petua aku dapat dari kawan aku dari Seberang (dari Indonesia). Katanya kalo diorang di sana bagi jus Jambu merah ini minum banyak-banyak untuk atasi sakit denggi ini. Dia cakap masa bapanya kena denggi dulu dia bagi just jambu merah ini Alhamdulillah berhasil. Dengginya sembuh dan hilang dengan gembira.

jambu merah
jambu merah

6) Nutriferon

Last but not least, ini cara moden yang paling mudah korang boleh dapatkan. Amik nutriferon Shaklee nie, insyaallah memang bantu naikkan platlet darah dengan jayanya dan dapat membantu hilangkan penyakit denggi ini. Sebabnya dalam nutriferon terdiri daripada biji labu yang terpilih yang dapat membantu meningkatkan imun tubuh pesakit dengan cepat. Jadi lawan kuman denggi dengan cepat dan selamat pada tubuh.Ini buktinya labu dapat bantu menaikkan platlet darah.

nutriferon
nutriferon

Ini ada video yang korang boleh tengok untuk naikkan platlet darah secara semulajadi yer:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *