Air Yang Mengalir Itu

Assalammualaikum semua…Air yang mengalir itu tajuk hari ini.

Apa kaba sahabat-sahabat semua?

Air yang mengalir itu memang sentiasa ada
Ianya mengalir lancar dengan penuh gembira
Kelancaran membahagiakan jiwa
Sehingga jiwa ini terleka

Lekanya dibuai noda-noda yang mencalari hati
Air itu makin surut dimakan masa
Semakin sedikit dan sedikit sehingga ianya menghilang
Kelancarannya sudah tiada

Hati mula berkata-kata mengapa jadi begini
Dicari kembali di mana silapnya
Menunding jari ke sana dan ke mari
Sehingga penatnya hati dan jiwa memakan diri

Duduk di tepian membawa diri
Bermuhasabah dan terus menyedari
Aku ingin mengawal segalanya bukan
Saat dikawal yang memang bukan kawalanku

Menyedari diri ini yang lupa
Dia yang memberi air itu
Aku bukan siapa-siapa
Hanya hambaNya yang mengharapkan air dariNya

Air itu datang kembali mencurah-curah
Tiada had mahupun kekangan lagi
Terus mengalir dan mengalir
Aku syukuri segalanya kerana membawa aku kembali kepada pemberi air yang mutlak

Lepaskan Genggaman Itu

Assalammualaikum semua…Lepaskan genggaman itu.

Alhamdulillah ilmu best dari Puan Guru Diyana Tahir.

Saat diri mengenggami kesukaaanku,
Saat diri menolak ketidak kesukaanku,
Ketika itu aku terlalu mengengam segalanya,
Gengaman itu bisa meletuskan cakrawala hidupku.

Mana mungkin bahagia menerjahku
Mana mungkin ketenangan bersamaku
Kala aku sibuk mengawal segalanya
Sedangkan Dia sudah mengatur yang terbaik buatku

Dia yang lebih memahamiku
Dia yang lebih menyantuniku
Mana mungkin ada silap dariNya
Hanya aku yang kabur melihatnya

Hadiah istimewa dariNya
Buat diri yang sangat disayangiNya
Terima kasih kerna terus menyayangiku
Walau kadang aku tersesat dalam diriku sendiri.

Jom kita lepaskan gengaman kita dan menerima hadiah-hadiah keberlimpahan dariNya.Allahuakabar Dialah Yang Maha Mengasihani.

Note : hormon oxytocin yang terlebih dari love medicine semalam sangat best sampai rasa fresh dan sungguh bertenaga hari ini. Hahaha…bahagiakan diri kita jom😋💓💓💓💓💓💓

#richeyzadotcom
#opochotsihatdanceria
#tqAllah
#nukilanpagibuatsemua
#lovemedicinebest
#loveonair

Ehati Sisterhood Circle



Alhamdulillah syukur, hari ini dapat menyertai Ehati sisterhood circle. Syukur sangat-sangat dapat jumpa dengan sahabat-sahabat hati hari ini.Allahuakbar tak terucap rasa kesyukuran untuk sesi kali ini.

Sesi terapi yang super deep. Kenali tubuh badan yang Allah berikan. Hari ini temanya self love. Ya Allah self love is so powerful sehingga boleh activate pineal gland dalam diri kita.

Sesi breathwork it was awesome and tremendously amazing. Unexplainable experience for me. As I wake up like a new person.Semoga Allah terus merahmati dan memberi peluang untuk aku terus kembali padaNya.Amin.

Terima kasih Allah atas peluang ini. Terima kasih ke atas Puan Guru Diyana Tahir for all those Elmu dan semua sahabat hati yang ku sayangi.Syukur sangat-sangat.

Ehati sisterhood circle

Alisha At School

Alhamdulillah Alisha at school sepanjang minggu ini. She is so excited with school dah tau. Kalo dedulu sebut school jer she will refused tau.

Ini akibat trauma masa aku keje dulu ler nie. Masa aku kerja dulu, masa tue she was just 3 years dan aku hantar dia ke nursery. Hari-hari dia menangis bila nak pi nursery.

Sehinggalah satu hari dia cerita kakak kena rotan sebab tak siap keje. I was like eh keje apa laks nie kan?umur baru 3 tahun kot.Cikgu rotan kat tangan.Aku pun pelik tau.Hantar pi nursery pun gitu kan.Owh she was traumatized because of that.

Tapi Alhamdulillah setelah dipujuk akhirnya nak gi school balik. Minggu ini minggu pertama dia kat Nur Iman Kindergarten. Alhamdulillah she love it so much all the activities this week.Syukur.

Alisha at school

Kebahagiaan

Assalammualaikum semua…

Semalam sudah berlalu pergi
Esok masih belum tiba lagi
Hari ini adalah harinya
Menentukan kebahagiaan yang dicita.

Depakan tanganmu menerima keberlimpahan
Usah digengam hal yang semalam
Kerna ianya sudah menjadi lipatan sejarah
Rasai hidup penuh kenikmatan

Sedari kasihNya yang sering bersama
Belaian lembut terus diberikan
Memberi seribu ketenangan
Itulah kejayaan yang indah lagi mengasyikkan

Note : puisi ini khas buat anda yang merasakan hidup ini adalah anugerah dariNya.

#richeyzadotcom
#opochotsihatdanceria
#nukilanpagibuatsemua
#syukurituindah
#tqAllah
#loveonair

Rawatan Denggi Dalam 24 Jam

Rawatan denggi dalam 24 jam

Iyer inilah buktinya nutriferon mampu membantu pesakit denggi dalam 24 jam sahaja.

Pengambilan nutriferon membantu platlet darah pesakit denggi agar naik dengan kadar segera.Ianya dapat membantu kebahkan demam.

Best ke best kan?

Tidak perlu lagi susah hati dengan keadaan platlet darah yang makin menurun dan menyebabkan tubuh badan lemah dan berisiko tinggi untuk ditahan di wad hospital dalam jangka yang lama.

Note : Jom kita bantu pesakit denggi dengan berikan mereka nutriferon dengan kadar segera.

Rawatan Denggi Dalam 24 Jam

Nukilan Buat Sang Pujangga

Assalammualaikum semua…Nukilan buat Sang Pujangga

Bila denai itu berliku,
Hati mula rasa resah gelisah,
Duri-duri di pepohonan mencarik tubuhku,
Pedih terasa sehingga aku termangu.

Ini bukan jalanku,
Aku tersilap langkah lagi,
Cahaya itu sudah berada dalam gengamanku,
Namun aku terus mengharap cahaya itu menerangi

Kerana aku terus mengengam,
Aku terus mengawal yang bukan bisa buatku,
Kerna itu hati ini dibebani kawalan itu,
Saatku melepaskan banyak hadiah yang menantiku.

Note : itulah kehidupan, awan putih dan awan hitam pasti berarak dan berlalu. Usah digengam hanya yang putih.Sehingga awan hitam membentak-bentak untuk memasuki haluan.

Atasi Masalah Psoriasis

Atasi masalah psoriasis. Hari ini Iza nak share psoriasis ini. Mula-mula mari kita pahamkan apa itu sakit psoriasis ini kan.

Psoriasis ini merupakan penyakit yang melibatkan kulit kita. Puncanya dikatakan kerana imun sistem yang abnormal dan tidak stabil.Ianya menyebabkan sel kulit dihasilkan terlebih dan menyebabkan ianya keluar dan kelihatan di atas kulit.

Kulit pesakit menjadi merah dan kegatalan. Lama kelamaan,sel kulit yang terkeluar di permukaan kulit itu kering dan menjadi seperti bersisik. Keadaan ini sangat menganggu emosi pesakit dan juga menggangu kehidupan pesakit juga.

Begitu sukar situasi pesakit psoriasis ini yer. Keadaannya lebih teruk dari pesakit ekzema.Ramai pesakit di luar sana mencari-cari solusi dan penawar yang benar-benar dapat membantu mereka.

Di sini Iza nak share satu kisah kejayaan yang diberitahu sendiri oleh pesakit di radio ikim pagi tadi.

Conversation pakcik tue :

” Doktor saya ini sakit ekzema teruk pastue sampai kena psiorosis. Asalnya gatal-gatal pastue kulit jadi bersisik. Abis satu badan dan kepala.

Dah abis beribu-ribu saya belanja untuk perubatan. Sehinggalah saya jumpa produk Shaklee yang revolutionary tue, vivix tue. Alhamdulillah lepas makan 3 botol saya dah sembuh.

Saya suka sangat doktor. Produk Shaklee ini memang bagus.Masalah saya dah sembuh. ”

Allahuakbar bestnya dengar pengkhabaran dari pesakit yang sudah dapat #shakleeeffect yang super best.

Note : jika ada orang tersayang yang hadapi masalah ekzema ataupun prosiasis memang elok benor amik vivix ini. Takkan nak biar mereka derita lama menghadapi penyakit ini kan.

#richeyzadotcom
#opochotsihatdanceria
#pengedarshakleekl
#pengedarshakleeampang
#pengedarshakleebangsar

Iza
Pengedar Shaklee Mesra Alam
013-3331 610
www.richeyza.com

 

Apa Itu Telemore Dan Kenapa Ianya Penting Untuk Tubuh?

Apa Itu Telemore Dan Kenapa Ianya Penting Untuk Tubuh? Mesti ada yang garu kepala apa ke benda telemore nie kan?Hahaha…tak payah pening-pening mai Iza citer bahasa layman term jer tau.

Begini, telemore ini dalam bahasa mudahnya security protection untuk sel-sel dalam tubuh kita ini. Dah nama pun security protection sudah semestinyalah kan ianya amat penting untuk tubuh kita kan.

Telemore ini secara amnya akan memendek disebabkan faktor umur yang semakin meningkat. Namun begitu, ada beberapa faktor lain yang turut mempengaruhi pemendekkan telemore ini dalam sel kita antaranya :

  1. Kehidupan yang stress levelnya tinggi
  2. Aktiviti merokok
  3. Obesiti
  4. Kurang bersenam
  5. Diet seharian yang tidak seimbang

Jika telemore dalam sel tubuh kita memendek dengan kadar cepat, ianya akan menyebabkan kita nampak lebih tua daripada umur kita yang sepatutnya, menyebabkan imun sistem kita rendah mahupun menggangu kepadatan mineral dalam tulang kita juga.

Amatlah penting untuk kita menghindarkan diri kita dari faktor-faktor yang memendekkan telemore sel tubuh kita. Sangat digalakkan kita mengamalkan cara hidup sihat, diet yang seimbang, bersenam secara berkala, hindari dari aktiviti merokok dan elakkan dari obesiti.

Kita kena pastikan tubuh kita dapat nutrisi yang mencukupi agar sel-sel tubuh kita sentiasa sihat dan diri kita gembira.

Haaa, korang tau tak yang ada satu produk yang boleh membantu memanjangkan telemore ini. Ianya adalah vivix Shaklee. Kandungan reservatrol dan polyphenols di dalamnya dapat membantu telemore memanjang dan membantu DNA dalam tubuh badan kita kekal sihat dan merepair sel-sel yang rosak di dalam nya juga.

Best ke best kan korang.

Note : jomlah kita bervivix untuk mendapat sel tubuh badan yang sihat dan membantu memanjangkan telemore dalam tubuh. Bila sel sihat, automatically tubuh pun sihat dan hati pun gembira dan ceria kan😋

Yang berwarna merah tue telemore.
Yang berwarna merah tue telemore.

Perancangan Kewangan 2017

Perancangan Kewangan 2017. Hari ini Iza nak share tentang topik ini. Anyway Alhamdulillah Allah beri kesempatan untuk bernafas lagi hari ini.

Hidup dalam zaman yang penuh dengan cabaran ini terutamanya dalam keadaan ekonomi sangat mencabar ini.Harga minyak naik, harga barang naik dan segala-galanya very costly kan. Kita kena bijak dalam pengurusan kewangan keluarga kita ini. Perlu bijak berjimat cermat.

Inisiatif Iza dan keluarga adalah untuk kurangkan makan di luar. Ini kerana bila kita makan luar banyak kos tambahan akan bertambah seperti bayaran parking, minyak, tol dan makanan itu sendiri. Jadi dengan ini dapat kita berjimat dengan perbelanjaan bulanan kita.

Seterusnya semasa membeli, belilah barang keperluan sahaja. Yang kurang perlu tue tak payahlah beli dulu. Utamakan yang penting sahaja.

Seperti guru Iza ada nyatakan, sekarangkan dunia digital ekonomi, jadi kita boleh jana income melalui online. Maka kena mulakan perniagaan melalui online yang dapat membantu menambahkan ekonomi keluarga kita tue.

Kesimpulannya, kita hanya dapat mengawal apa yang kita mampu iaitu diri dan keluarga kita. Kena belajar berjimat dan belajar menambahkan pendapatan keluarga kita juga.

Semoga kita sama-sama dapat menghadapi  ekonomi mencabar ini dengan persiapan mental dan fizikal.Amin.

Note : sekarang nie plastic pun kena charge dah nie.

Perancangan kewangan 2017