Tips Kesihatan

Bulan2 raya nie aktiviti paling sinonim dengan kita adalah makan ler kan…

Jadi penting sangat untuk kita jaga pemakanan kita sepanjang bulan ini…

Kena pastikan pengambilan air mencukupi juga tau time2 raya ini…

Masalah kesihatan yang sering menganggu selalu nya time ini adalah kena cirit-birit atau sembelit…ialah makan macam2 kan…dah minum air pulak sikit…

ok ini tips untuk mengatasi masalah2 ini:

👉kalo kena cirit-birit amik vitamin C extra dose tau insyaallah membantu. Cirit-birit dapat berhenti secara semulajadi.

👉kalo kena sembelit pulak amik Ostematrix insyaallah senang nak poo poo nanti. Pastikan minum air banyak2 yer.

Apa2 pastikan berserdehana yer dalam aktiviti makan2 nie.Kesihatan Tue penting kena jaga.

Note : Baru lepas makan ice-cream dengan kek korang. Sedap sangat😝. Tak sempat nak capture gambar dah licin…hihi

Tips Kesihatan
Tips Kesihatan

Nak bebas kolestrol dan bebas lemak?

Alhamdulillah hari ini dah masuk hari kedua raya. Semalam jer dah makan macam2 tau. Rendang,lemang,ketupat,kuah kacang, nasi minyak dan pelbagai juadah lagi ler.

Kalau calculate kandungan kolestrol dan lemak yang ada memang takut nak makan tau korang. Hihi…Tapiiiii…Usah risau aku nak bagi tips best untuk korang semua. Boleh makan semua Tue tanpa bimbang kolestrol dan lemak2 yang ada.

Tipsnya korang amik Phytocol Shaklee before makan makanan2 nie tau.Sebab ianya bantu menghalang kolestrol dari masuk ke dalam badan secara berkesan dan selamat.😘 Jadinya korang xyah la risau lagi nak kira2 kolestrol dalam makanan Tue.Hihi…Tapi makan Tue biarlah berpada2 yer.Berserdehana dalam segalanya.

Seterusnya korang pastikan amik omegaguard lepas dah makan juadah2 yang super enak ini. Sebabnya omegaguard Shaklee nie membantu memecahkan lemak2 yang ada dalam tubuh. Jadinya xder ler takut kang berat badan naik pulak. Ianya juga bantu menguraikan kolestrol2 yang dah ada dalam tubuh kita. Jadi tubuh kita boleh bebas dari kolestrol dan lemak.

Best ke best korang? Hihi…menikmati juadah yang sedap2 dan enak2 ini tanpa rasa bersalah dan penuh kegembiraan.

Note : Anyway, makan pun biarlah beringat2 jangan ler makan serupa orang tak pernah jumpa makanan.Hihihi…Selamat menjamu selera

Bebas kolestrol dan lemak
Bebas kolestrol dan lemak

Raya kini vs Raya Dulu

Teringat zaman dedulu masa kecik rajin gi raya jalan2 pusing kampung. Seronok lawat rumah makcik pakcik batuk nenek dan sedara mara kat kampung. Dapat sampul raya seronok sangat masuk dalam beg balik rumah bg Mak kira. Tak pernah nak bukak depan2 tuan rumah pun. Dapat berapa pun xper janji dapat jalan raya.

Tapi raya kini bebudak nya dah lain ada yang datang berjaya siap cakap kami xmo makan minum, nak duit raya jer.Aduih…pastue dapat sampul raya terus bukak kalo dapat duit note besar senyum Sampai telinga. Kalo dapat note rm1 terus cakap sehinggit jer? owh dah lain benor cara rayanya.

Kalo tidak yang gitu ramai pulak yang terus takmo pi raya sibuk melayan gadget kat rumah jer.Ini satu lagi kelompoknya.Dah tak kisah raya ker tidak pun.

Anyway kesimpulannya raya ini adalah untuk mengeratkan ukhwah. Jadi usahlah jadikan perbandingan isi di dalam sampul raya Tue. Ikutlah berapa ikhlas tuan rumah nak bagi. Janji kita pi beraya seronok2 dapat mkn kuih raya sedap2 oooo😘

Note : masih kat kl nie COD vivix kat customer before nak balik raya. Ada ker lagi yang nak selit order mai cepat Pengedar mesra alam anda nie nak balik kg dah mlm nie.Hihi…😍

Raya kini vs raya dulu
Raya kini vs raya dulu

Kekal sihat di bulan Raya!

Bulan Raya ini banyak aktiviti travelling yang kita akan involve kan? Jadi selalu nya time2 begini senang nak kena selesema, batuk, demam dan penyakit berjangkit yang macam2 jenis kat luar sana.

Al-maklum kita jumpa ramai orang dari hari biasa kan. Nama pun hari raya.Hihi…takkan x jumpa orang kan…

Haaa ini nak bagi tips kekal sihat di bulan Raya:

👉 Pastikan amik vitamin C setiap hari yer bagi meningkatkan imun body kita senang nak lawan penyakit2 berjangkit selain itu pengambilan vitamin yang konsisten dapat bagi kulit wajah berseri2 tau especially raya2 nie😝

👉 Pastikan amik nutriferon jugak. Ini nak bagi askar2 dalam tubuh Tue kental menghalang dari penyakit berjangkit.

👉Pastikan anak2 kunyah chewable vitamin C bagi meningkatkan imun body mereka.Diorg lagi kena bina kekebalan imun badan sebabnya banyak nanti orang2 nak peluk cium raya2 nie😁

Oklah kesimpulannya jaga kesihatan juga yer walau sibuk nak berjaya. Senyum dengan penuh kesyukuran agar diberikan tahap kesihatan terbaik untuk semua.

Note : mode raya dah Sampai jejom pack baju balik kampung…lalala…nyanyi lagi raya…

Kekal Sihat Di bulan raya
Kekal Sihat Di bulan raya

Tips Keselamatan untuk Hari Perayaan

Ini nak kongsikan tips keselamatan untuk hari Perayaan.Mesti semua dah teruja nak balik kampung kan. Haa…korang nak balik raya ini keselamatan diri dan keluarga kena pastikan tau. Antara tips Keselamatan untuk korang check yer :

1) Pastikan keadaan kenderaan nak balik kampung Tue selamat yer. Jangan lupa servis keta tau.
2) Pastikan tayar spare keta dalam keadaan baik yer.
3) Rumah pulak pastikan suis electric dah ditutup yer.
4) Pastikan paip2 di rumah dah ditutup dengan sempurna.
5) Pastikan pintu rumah semua dah dikunci.
6) Pastikan keadaan fizikal dan mental kita sihat yer. Rehat yang mencukupi sebelum mulakan perjalanan yer.

Ok korang untuk persiapan fizikal ini, korang boleh amik performance drink untuk kekal bertenaga semasa pemanduan.

Lagi satu cinch tea juga satu produk wajib korang bawak time travel nie tau. Ini boleh mengelakkan rasa mengantuk dan memberi tenaga tambahan buat tubuh.

Note : Anyway pastikan segalanya selamat dan mulakan perjalanan dengan doa banyak2 pada Illahi dipermudahkan perjalanan dan selamat sepanjang masa. Moga Allah merahmati kita semua. Take care semua.

Tips Keselamatan untuk Raya
Tips Keselamatan untuk Raya

Apa bestnya Energizing Soy Protein(ESP) ini?

Ada yang tanya apa yang bestnya dengan Energizing Soy Protein ini atau lebih dikenali dengan singkatan nama ESP.

Ok pertama sekalinya ESP ini adalah soya Non-GMO tau. Maknanya soya yang digunakan dalam pembuatan soya ini adalah 100% ditanam secara semulajadi dan tidak menggunakan kaedah genetically modified breed seed. Jadi ianya sangat selamat untuk diambil setiap hari tanpa kesan sampingan yang merbahayakan.

Ianya mengandungi mengandungi kandungan protein yang tinggi yang boleh membekalkan tenaga secara berterusan. Yang paling best iannya adalah sumber protein yang tidak berkolestrol seperti telur dan daging. Korang tau kan sumber protein ini sangat penting untuk pembentukkan sel-sel dalam tubuh badan kita. Jadinya dah amik protein yang bagus sel-sel yang tumbuh dalam tubuh pun adalah sel-sel yang sihat.

Jadinya rasa-rasa nak dapat kulit cantik, badan tenaga, muka berseri dan macam-macam seribu kelebihan lagi, memang wajib amik ESP ini dan rasai kelainannya pada tubuh kita.

Note : ESP ini best goncang-goncang dan minum terus telan.Nak kunyah pun tak yah. Tapi boleh berpuasa dengan bertenaga. Indeks glisemik nya yang rendah menyebabkan pembebasan tenaga pada tubuh adalah berterusan. Itu sebab badan bertenaga. hihihi…boleh jalan-jalan shopping raya masa siang-siang hari pun..hihi..

Energizing Soy Protein
Energizing Soy Protein

Tenaga Tambahan dengan Shaklee untuk persiapan raya

Korang tau citer masa raya aritue, banyak tenaga tambahan yang aku perlukan. Alhamdulillah syukur Allah bagi kekuatan dan tenaga untuk beribadah padaNya. Amin.

Di samping itu aku juga perlukan tenaga tambahan untuk menyiapkan persiapan raya. Iyer korang nak pi beli baju raya anak-anak. Beli belah raya semua perlu tenaga tambahan al-maklum dengan keadaan memboyot gini.

Alhamdulillah masa beli baju beli baju raya anak-anak aritue mampu kekal bertenaga juga. Kalo tidak mau jugak aku sempot wei pegi shopping mall yang besor tue. Dengan nak control anak-anak yang kecik dengan membawa badan yang besar, dengan melawan arus orang yang ramai semua itu perlukan tenaga tambahan.

Mujur dengan set kehamilan Shaklee aku dapat kekal bertenaga walaupun berpuasa dalam keadaan hamil gini. Syukur sangat-sangat. Kandungan dah nak masuk 7 bulan tapi badan Alhamdulillah masih bertenaga untuk berpuasa dan menyiapkan persiapan raya ini. Terima kasih Allah so much for this.

Note : aku amik set basic kehamilan jer pun…Vitalea, B-complex, vitamin C dan Ostematrix. Haa…ESP pun ada jugak. Well jejom kekal bertenaga lagi beberapa hari jer nak marathon meningkatkan amalan kita ini.🙂 Amin.

persiapan raya
persiapan raya

Tabung Recycle

Ada yang tanya apa nak buat dengan tong vitamin Shaklee yang dah abis tue?

Aku jawab boleh wat tabung recycle nie. Hihi..bagus menyemai dan mendidik anak-anak untuk menabung. Sudahlah tong ESP ini besar pulak tue best jer bubuh duit dalam tue.

Aku cuci bersih tong ESP then aku buat tabung untuk anak-anak. Setiap kali dapat duit orang bagi ker..duit raya ker..semua masuk dalam tabung tue.

Anyway…kalo nak lagi cantik boleh ler tampal sticker yang lawa-lawa. Ini aku dok tampal stiker cantik dapat si kakak cabut kan sticker tue pulak. Makanya adalah tulisan simple ini jer. Layankan jerlah janji fungsinya dapat direcycle semula tanpa mencemarkan alam sekitar kan.

Ok selamat mencuba yer.

Note : kena rajin menabung lagi ini. Banyak lagi destinasi percutian nak gi nie…hihi..

Tabung recycle
Tabung recycle

Penyelamat semulajadi

Korang ada anak2 kecik mesti ramai yang menghadapi masalah ini kan?

Anak-anak kreatif mencoret awan larat di dinding, di sofa, di lantai dan di mana2 sahaja yang diorang leh lukis la kan.

Hihi…mujur ada penyelamat semulajadi ini. Sembur-sembur lap jer masalah conteng- conteng pun hilang. Yahoo! mama dia terus tersenyum balik xyah la nak menyental teruk-teruk.

Selain itu penyelamat semulajadi ini Basic H…ada 1001 kegunaan yang memudahkan kehidupanku tau.

👉 Mudahkan kerja mengemop rumah tanpa perlu dibilas.
👉 Mudahkan kerja mengelap tanpa perlu menyental teruk-teruk
👉 Mudahkan basuh baju baby tanpa perlu risau kan bahan Kimia yang membahayakan.
👉 Hilangkan gatal-gatal pada badan dengan mudah dan selamat.
👉 Hilangkan kesan minyak pada dapur dengan mudah.
👉 Pencuci semulajadi serbaguna yang selamat, berkesan dan mesra alam yang boleh digunakan oleh seisi keluarga.

Kesimpulannya inilah penyelamat semulajadi untuk kerja harianku di rumah😍

Note : korang tau punyalah highly demand basic H ini, dah berkali2 aku COD basic H ini masa malam-malam hari tau.Hihi…pastikan ada sebotol dekat rumah korang tau.😘

Penyelamat semulajadi
Penyelamat semulajadi

Rumah Idaman

Assalammualaikum semua…

Pepagi ini nak citer pasal rumah idaman. Wah rasa teruja sangat pulak bila citer pasal bab ini. Hihi…al-maklum semenjak jadi mak orang ini rumah adalah satu elemen penting untuk grow the family kan.

Mestilah yang diidamkan rumah yang selesa, luas, tenteram dan punya ciri-ciri yang kita sukalah kan. Ok aku ini suka rumah yang modern type. Simple, sweet and nice la katakan. Memang nak rumah yang landed sudah semestinya.

Ada laman besar kat luar rumah. Boleh ada garden untuk lepak-lepak kat luar. Ada kolam ikan yang boleh feed ikan-ikan itu. Terletak pulak di kawasan yang nyaman dan menenangkan.Wah bestnya dapat rasa cam berada kat kawasan itu pulak sekarang ini.

Ruangan rumah pulak yang paling penting dapur yang ala-ala English style. Wah..wah..wah bestnya korang. Cam dapur Jamie Oliver tue.Hihi..bila nak masak tue lain citer janji dapur lawa.

Ada bilik perpustakaan. Ada bilik solat. Ruangan hall yang super best dan perabot-perabot yang modern and simple.

Oklah itu serba sedikit tentang rumah idamanku.

Note :Best jugak impian yang boleh dibayangkan ini cam real dah ada kat umah tue. Doakan yer tercapai dapat rumah idaman ini.

rumah idaman
rumah idaman